Marka Nedir? Nelere Marka başvurusu yapılabilir?
Marka, bir işletmenin mal ve/veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal ve/veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayımlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir.
Malları veya hizmetleri ayırt etmek için kullanılan her türlü ayırt edici kelimeler, harfler, rakamlar, çizimler, resimler, şekiller, logolar ve bunların oluşturduğu kombinasyonlar marka olarak tescil edilebilir. Hatta reklamlarda kullanılan sloganlar, markaları ile özdeşleşmiş renkler, üç boyutlu işaret ve şekiller, ürünlerin veya ambalajların şekilleri, marka ile özdeşleşmiş sesler ve kokular marka tescili ile korunabilmektedir.
Üç boyutlu işaret ve şekillerin marka tesciline konu olması özellikle markanın ürünlerinin dış ambalajının her 10 yılda yenilemek şartıyla sonsuza kadar korunmasını sağlayacaktır. Örnek olarak Üç boyutlu işaret ve şekillerin marka tesciline hepimizin bildiği ünlü bir meşrubat firmasının ürettiği gazlı içecek markasının şişesini verebiliriz.
Yapılan araştırmalarda işletmelerin tüketicilere ulaşmasını sağlayan ve satın alma davranışlarını şekillendiren en önemli pazarlama araçlarının televizyon, radyo, sosyal medya gibi iletişim araçları ile yapılan reklamlar olduğunu göstermektedir. İşletmeler reklamlarda kullandıkları sloganlar, cıngıllar, ve renkler ile ürün ve hizmetlerini hedef kitleye duyurmaktadır. Özel olarak dillere dolanır nitelikte hazırlanan reklam cıngılları hafızalara kazınarak o işletmenin ürün veya hizmetinin akılda kalıcılığını arttırmakta ve tüketicilerin satın alma tercihlerini olumlu yönde etkilemektedir.
Ses markalarına ve sloganlara örnek olarak ünlü bir dondurma markamızın melodisi ve sloganını, ünlü bir bisküvi markamızın melodisi ve sloganı ile ünlü bir içecek firmasının şişe açıldıktan sonra çıkan sesi verebiliriz.
Renkler ve kokular da marka tesciline konu olabilmektedir. Renk markasına örnek olarak dünyaca tanınan bir çikolata markasının lila rengi birçok ülkede tescillediğini ve bu ülkelerde çikolata kategorisinde başka marka çikolataların ürünlerinin bu renk ile ambalajlamasını engellediğini söyleyebiliriz.
Markalaşmak ve Marka başvurusu neden önemlidir?
Dünyada yapılan araştırmalar uluslararası firmaların gayri maddi varlıkları arasında gösterilen marka değerlerinin fikri mülkiyet hakları arasında en önemli yeri tuttuğunu göstermektedir. ABD de yapılan araştırmalar gayri maddi varlıklarının piyasa değerlerinin S&P 500 firmaları için %80’ini, AB ülkeleri ve Çin’in büyük şirketleri için %70’ini oluşturduğunu göstermektedir. Ülkemizin büyük firmaları içinde durum hemen hemen böyledir.
Globalleşen dünyada ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilmek için işletmelerimizin ve girişimcilerimizin markalaşmaya çok önem vererek ulusal ve uluslararası pazarlarda tanınan markalar oluşturmak için stratejiler geliştirmeleri gerekmektedir.
Marka ve Alan adı tescili markalarınızın tüm haklarına sahip olmanızı sağlayacağı gibi markanızın taklitlerine ve kopyalanmasına karşı daha etkin hukuki koruma imkanı verecek, markanızın pazarda bilinilirliğini, rekabet gücünü ve güvenilirliğini artıracaktır.
Markalaşmak için ilk adım pazarlayacağınız ürün ve hizmetler için Türkiye’de Marka başvurusu yapmak ve rekabet edeceğiniz uluslararası pazarlarda da Marka başvuruları yaparak Markalarınızı tescil ettirmek olacaktır.
Marka tescili olmadan, bir ürünü veya hizmeti pazarlamak için yapılan yatırımlar, rakip şirketlerin aynı ya da benzer ürün ve hizmetler için aynı ya da karıştırılabilecek derecede benzer markaları kullanmalarıyla boşa gidebilir. Bir rakip şirketin, aynı ya da benzer markayı kullanmaya başlaması durumunda, tüketiciler sizin ürününüzü veya hizmetinizi aldıklarını zannederek rakip şirketin ürününü alabilirler. Bu durum, sadece şirketinizin karlılığını düşürmekle ve müşterileri yanıltmakla kalmaz, aynı zamanda eğer rakip ürün daha düşük kaliteye sahipse şirketinizin ününü ve imajını da zedeler.
Türkiye de markanızın tescilli olması yurt dışında koruma sağlamayacağından yurt dışına ihracat yapan işletmelerimizin ve marka sahiplerimizin yurtdışında ürün ve hizmetlerini sattıkları ülkelerde mutlaka marka tescil başvurusu yapmaları çok önemli ve ihmal edilmemesi gereken bir husustur. Eğer siz bu ülkelerde marka başvurusu yapmadan rakip şirket sizin markanızı tescil ederse o ülkede kendi markanız ile ürün ya da hizmet satamayacağınız gibi ürünlerinizi o ülke gümrüklerinden içeri sokamayarak büyük zarar ve itibar kaybedebilirsiniz.
Bunlara ek olarak, tescil ettirilmiş bir markanın kullanım hakkı lisansla başka şirketlere verilebilir. Böylece şirketiniz için ilave bir gelir kaynağı elde edebilir ya da franchising anlaşması için temel oluşturabilirsiniz.
Kısaca marka tescili yaptırdığınızda müşterilerinizin ürünlerinizi ve hizmetlerinizi birbirinden ayırt edebilmelerini sağlar, işletmenizin ürünlerini ve hizmetlerini farklılaştırmasına olanak sağlarsınız. Marka tescili pazarlamanın önemli bir aracı olup, marka imaj ve şöhreti oluşturmada esas teşkil eder. Kullanım haklarını devredilebilir (lisans) ve franchising ücretleri aracılığıyla doğrudan mali kaynak sağlayabilirsiniz. Markanız gün geçtikçe kıymetlenerek değerli bir ticari varlık olabilir. Marka tescili ve markalaşma işletmenizin ürün ve hizmet kalitesini sürdürmek ve geliştirmek için sizi yatırıma teşvik edeceği gibi bu yatırımları yapmak için size kaynak bulmada, ulusal ve uluslararası yatırımcı bulmada önemli bir değer olacaktır.
Marka oluşturmak ve Marka tescilinin püf noktaları nelerdir?
İşletmenizin ürün veya hizmetleri için uygun bir markanın seçimi ya da oluşturulması, işinizin pazarlama stratejisinin önemli bir unsuru olması nedeniyle çok önemli bir adımdır.
Belirleyeceğiniz markanın öncelikle alanınızda faaliyet gösteren mevcut markalarla aynı ya da ayırt edilemeyecek şekilde benzer olmadığından emin olmak için mutlaka marka araştırması yapılması gerekmektedir.
Markanızın okunması, yazılması, telaffuzu ve akılda kalmasının kolay olduğundan ve her türlü reklam araçlarına uygun olduğundan emin olun.
Markanızın potansiyel ihracat yapacağınız pazar ülkelere ait dillerde istenmeyen ikinci bir anlama sahip olmadığından emin olun.
Aynı alan adının tescil için mümkün olup olmadığını kontrol edin.
Markanızı özgün bir logo tasarım tescili ile güçlendirin.
Uranüs Patent olarak Markalaşmanın ilk adımı olan Marka oluşturma, Marka başvurusu ve Marka tescili süreçlerinde siz değerli girişimcilerimize en doğru yolu göstermek için uzman danışmanlarımız ile hizmet vermeye ve sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz.
Benzer Haberler…
TÜBİTAK’tan Patent Lisans Çağrısı! 2020-1
Uranus Patent2020-07-29T18:36:36+03:0013/06/2020|Patent|
Patent / Faydalı Model başvurusunun önemi nedir? Hangi buluşlar Patent / Faydalı Model başvurusuna konu olabilir?
Uranus Patent2020-07-29T18:38:18+03:0014/09/2019|Patent|
Marka nedir? Nelere Marka Başvurusu yapılabilir? Marka ile ilgili en çok merak edilenler…
Uranus Patent2020-07-29T18:39:26+03:0010/09/2019|Marka|
Bugün Cesur Bir Başlangıç Yapın
Değerlerinizi korumak için tüm gücümüzle destek vermeye hazırız!
- +90 212 982 38 84
Bugün Cesur Bir Başlangıç Yapın
Değerlerinizi korumak için tüm gücümüzle destek vermeye hazırız!
- +90 212 982 38 84
Bir Görüşme Ayarlayın.
Bugün Cesur Bir Başlangıç Yapın
Değerlerinizi korumak için tüm gücümüzle destek vermeye hazırız!
+90 212 982 38 84
Bir Görüşme Ayarlayın.
e-Bültenimize Abone Olun!
(Bültene Abone olarak Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız.)